Wat is (was) Flash?

Flash de eens zo populaire ontwikkeltool heeft er definitief het bijltje bij neergelegd. Adobe zal ook de Flash Player niet langer ondersteunen.

We schrijven de jaren negentig. Veel mensen ontdekten het internet en de manier waarop websites gebouwd werden kende veel variaties. De meest uiteenlopende technologie passeerde de revue en er werd gretig verkend, getest, geƫxperimenteerd.

Flash, eerder bekend als FutureSplash, werd in de markt gezet door Macromedia, later overgenomen door Adobe. Op een tijdslijn kon je geanimeerde websites, games of andere toepassingen maken. Daarbij had je de beschikking over een ingebouwde programmeertaal, ActionScript, waarmee functionaliteit en logica kon toegevoegd worden.

Het resultaat werd gecompileerd tot een Flash movie (als standalone player) of een .swf (Shockwave Flash). Dit .swf bestand kon ingesloten worden in een HTML pagina en gelezen worden via een plugin, de Flash Player.

Dat was meteen ook de achillespees van Flash, je had er een plugin voor nodig die een vrijwel afgesloten programma draaide in je browser. Flash vroeg daarnaast dikwijls heel lange laadtijden op de toenmalige trage verbindingen. De mogelijkheden om sitestructuur en SEO te communiceren naar een zoekmachine waren beperkt en een veel gehoorde hoofdkritiek.

Wat is (was) Flash?

Vanaf het midden van de jaren 2000 was Flash eigenlijk niet meer aangewezen voor het maken van professionele websites. Zuivere HTML had het pleit gewonnen vanwege zijn kleine voetafdruk, betere leesbaarheid en toegankelijkheid.

Alhoewel zeer mooie werk gepubliceerd is met Flash leek de toekomst lang onzeker. Toen Apple hun iPad en iPhone op de markt brachten met de aankondiging Flash niet te zullen ondersteunen was het pleit dan ook beslecht voor de eens beloftevolle technologie. Eind 2020 kondigde Adobe dan ook de EOL (end of life) van de Adobe Flash Player aan.

Opmerkingen? Vragen over Wat is (was) Flash? Contacteer ons!