Wat is SEO?

Terwijl je op zoek gaat naar een nieuwe website heb je vast wel eens gehoord van SEO. Ik zet je hier alvast op weg.

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ of zoekmachineoptimalisatie. Je (nieuwe) website moet immers geoptimaliseerd worden om opgenomen te worden in zoekmachines. De zoekmachine van Google is de belangrijkste en meest bekende. Google neemt het leeuwendeel van de markt voor zijn rekening. Concurrenten als Bing en Yahoo! zijn hier eerder kleine spelers.

In grote lijnen komt het er op neer dat eerst en vooral de HTML structuur van je webpagina op orde moet zijn. HTML is de taal waarmee je webpagina (onzichtbaar voor jou) gebouwd is.

Zoekmachines houden van goed gestructureerde HTML opbouw waarin een aantal belangrijke vereisten zijn opgenomen. We geven even 3 belangrijke basiszaken om mee te beginnen.

  • Hoofdtitel of <H1>: kortweg de titel die zichtbaar is op je pagina. Liefst een relevante titel die beschrijft waar de pagina over gaat, zoals deze die je aan het lezen bent ‘Wat is SEO?’. De <H1> wordt door Google immers als de belangrijkste titel van je webpagina beschouwt en probeert hier waarde aan toe te kennen.
  • Paginatitel: heeft je pagina een titel die beschrijft waar de pagina over gaat? Met pagina titel bedoelen we de ‘titel’ die zichtbaar is op het tabblad in je browser. Is die relevant, ontbreekt hij of staat er iets onzinnig? Meestal vermeldt hij bovendien de naam van je site.
  • Meta description: een korte, bondige beschrijving waarover je pagina gaat. Je kan hier meer informatie in kwijt dan in je <H1> of paginatitel.

Het content management systeem (CMS) waarmee je werkt zal je de mogelijkheid moeten bieden om die zaken te gaan aanvullen of aanpassen. De websites die wij maken worden standaard van deze mogelijkheid voorzien.

Bij SEO komt het er in het kort op neer dat we Google een aantal zaken gaan aanreiken waaruit Google vervolgens kan opmaken wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan.

Opmerkingen? Vragen over Wat is SEO? Contacteer ons!